Jdi na obsah Jdi na menu
 


Štrasburk - 2023

Zájezd do Štrasburku

Členové Klubu důchodců v Uherském Hradišti, který v letošním roce oslavuje 25.výročí svého založení, měli možnost ve dvou termínech navštívit Štrasburk, a to především sídlo Evropského parlamentu, sídlící v nádherné prosklené budově. Tuto návštěvu nám umožnil p. Miroslav Jahoda, asistent euro poslance p. Hynka Blaško. Po příjezdu v průběhu večera jsme vyslovili panu euro poslanci a jeho spolupracovníkům , kteří za námi přijeli, velké za pozvání do Štrasburku a předali milou pozornost.

První den jsme museli zvládnout dlouhou cestu autobusem, ale po odpočinku jsme druhý den dopoledne navštívili Evropský parlament, založený zde v roce 1952, vyslechli si přednášku o vzniku a počátcích evropského společenství a dokonce měli možnost být přítomni zasedání euro poslanců. Vyfotili jsme se u vlajek států EU. Poté nás odvedli do hlavního jednacího sálu na místa určená pro hosty. Hodinu jsme živě a na vlastní oči sledovali zasedání EP a se sluchátky na uších jsme v češtině slyšeli rozpravu. Příspěvky každého z diskutujících netrvaly déle než 1 minutu, poté na ně reagoval sám přítomný německý kancléř pan Olaf Scholz.

Po chutném obědě jsme se krásnou lodí projeli po řece Ill, z níž jsme měli možnost vidět spoustu historických budov města. Program pokračoval prohlídkou centra Štrasburku, následovala návštěva překrásné katedrály Notre-Dame z 12. - 15. století, kte-rá byla do roku 1874 nejvyšší stavbou na světě. Zde jsme obdivovali nejenom pře-krásná vitrážová okna, ale i vnitřní orloj. Poté nás pan Jahoda provedl historickým centrem města, které je zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO – prošli jsme se částí města nazvanou Malá Francie s krásnými hrázděnými domy, poté byl čas na osobní volno, který někteří z nás využili k návratu zpět na náměstí ke katedrále, jiní zase využili jedinečné možnosti – svést se tramvají, která jako jediná na světě jezdí mezi dvěma státy – a to Francií a Německem. Večer jsme zakončili společnou večeří v útulné restauraci nedaleko katedrály, které se zúčastnil i euro poslanec p. Blaško se svými asistenty. Pak už následovala jen cesta tramvají na ubytování, odpo-činek a následující den po snídani cesta zpět domů.

Všichni jsme byli s tímto zájezdem velmi spokojeni a nezbývá než poděkovat panu Jahodovi za možnost navštívit nejenom budovu Evropského parlamentu, nahlédnout do jednacího sálu, ale poznat - byť jen krátce - historickou část Štrasburku.

Členové výboru KD UH, účastníci zájezdu