Jdi na obsah Jdi na menu
 


1. 6. 2018

Zájezd na Čapí hnízdo

Zájezd na Čapí hnízdo

Týden nabitý aktivitami pokračoval i v pátek kdy jsme se vydali  na cestu. Je sice Den dětí, ale i důchodci z UH si mohou den užít. Není totiž hnízdo jako hnízdo. To Čapí je pověstné v mnoha směrech a zájemců o jeho návštěvu se nasbíralo hned do dvou autobusů. Vyjíždělo se brzy již kolem 5.30 hod. počasí dle předpovědi se jevilo jako dobré, takže hurá ku Praze, či vlastně k Benešovu u Prahy. Ač byl pátek cesta do Prahy proběhla hladce a bez problémů. Na místě jsme byli okolo 10 hodiny. Po příchodu na farmu nás rozdělili do 4 skupin, ujaly se nás zkušené lektorky a provedly nás areálem. Prováděly nás hlavně eko farmou v níž se nachází spousta různých hendikepovaných zvířat, která byla nalezena a potřebovala záchranu v záchytných stanicích. Jsou zde i výběhy pro koně různých plemen. A ještě jedna zajímavost . Od r. 1947 na komíně bývalého lihovaru, nyní tedy farmy Čapí hnízdo, hnízdí pravidelně skuteční volně žijící čápi. Celý areál je hojně využíván školami, školkami, zájezdy, pořádají se zde akce pro veřejnost, výstavy , přednášky, příměstské tábory apod. Je zde i hotel s nabídkou všemožného vyžití, jako bazén, welnes, golf, bowling, rybolov, jízdy na koni atd.  Samozřejmě je zde i multifunkční hala ve stylu čapího hníza, jejíž snímek prošel již mnoha medii. Zvenku se zdá malá, ale teprve po vstupu dovnitř vidíte, jak je velká. To jsme mohli důkladně posoudit, protože právě zde jsme měli přichystán oběd včetně moučníku.

Jelikož čas nám byl nakloněn, odjeli jsme z Čapího hnízda ještě na nedaleký zámek Konopiště, k němuž nás z parkoviště odvezl místní otevřený vláček. Zvládli jsme i jeden prohlídkový okruh. 

Kolem 16.30 hod. jsme vyrazili na zpáteční cestu. Někde kolem Humpolce nás chytil vydatný déšť. Jelikož jsme byli v autobuse, nijak nám neublížil. Trval přes cestu Vysočinou. Čím blíže bylo k Brnu, tím deště ubývalo a pak už ani kapka. Bylo nám jasné, zejména zahrádkářům, že na nás opět žádná voda nezbude. Kolem 20.30 hod. jsme přijeli do UH, poděkovali panu řidiči,a rozešli jsme se  s maximální spokojeností do svých domovů. 

Malé zhodnocení na závěr: Velmi zdařilý zájezd, hodně jsme viděli, žádné komplikace se nevyskytly, počasí vyšlo dokonce tak, že na místě samém bylo příjemně, nikoliv jako v UH 31 stupňů.

A ještě poznámka k Čapímu hnízdu. Investice zde vynaložené slouží široké veřejnosti, každý se může přesvědčit. Kéž by to tak dopadlo se všemi jinými včetně dotací, které se mnohdy rozkutálely bůhví kam...

1.6.2018: Eva Ondryášová