Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 5. 2019

Zájezd do Znojma

Zájezd do Znojma  - 23.5.2019

Je 23.5.2019 7.00 hod.ráno a autobus do Znojma přijíždí na stanovistě v Dvořákově ulici. Čekáme jak se vyvine počasí, které poslední dobou stále zlobí. Naštěstí vydrželo. Předsedkyně provádí kontrolu účastníků, nástup do autobusu a vyrážíme na cestu. Potřebujeme se dostat na 10.00 hod.do Znojma.  Vzhledem k objížďkám, které jsou na trase přes Břeclav, jede dopravce na Brno. Byla to dobrá volba, protože už v 9.30 i s krátkou přestávkou jsme ve Znojmě.

Těšíme se město s královskou pověstí a impozantní polohou nad řekou Dyjí. Ve městě se nachází mnoho památek např. děkanský chrám sv. Mikuláše , Znojemský hrad, Radniční věž, Rotunda sv. Kateřiny zapsaná do seznamu kulturních památek, Znojemský pivovar a další. Historické jádro s četnými kostely, obklopené fragmenty středověkých hradeb plné křivolakých uliček, romantických vyhlídek a půvabných zákoutí.

Na výstupu na Mariánském náměstí si nás vyzvedl průvodce, který nám ukázal naši trasu a vysvětlil, jak se máme orientovat v historickém centru Znojma. Jedna skupina se vydala na prohlídku podzemí  a druhá šla s průvodcem na krátkou prohlídku města a hradebního opevnění. Všichni jsme se setkali v restauraci U Karla, kde jsme měli ve 12.00 hodin připraven oběd. K našemu překvapení bylo v restauraci vše připraveno a již na nás čekali. Slepičí vývar byl na stole v mísách včetně masa,  zeleniny a nudlí. Následoval bramborový salát a plné mísy řízků, kterých mohl každý k našemu překvapení zkonzumovat neomezený počet. Po obědě jsme se vydali  na Masarykovo náměstí, kde jsme nastoupili do vláčku a s průvodcem jsme absolvovali 1,5 hodiny dlouhou trasu po Znojmě s malými zastávkami. Vláček jsme měli jen pro sebe, což bylo super. Průvodce nám ukázal to nejzajímavější ze Znojma a dověděli jsme se mnoho z historie města a regionu a zastavili se u nejznámějších památek. 

Ze Znojma jsme byli všichni nadšeni i ti co tam již někdy byli, protože za poslední dobu se toho ve Znojmě mnoho změnilo a zrekonstruovalo. Jen jeden den ale k prohlídce nestačí, je potřeba se sem  vydat znovu, ale alespoň na 2 - 3 dny a prohlédnout si vše v klidu.

Tak zase někdy nashledanou ve Znojmě!